Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικής ανάπτυξης.

Σελίδες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  -  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το Πρόγραμμα μας

Το Πρόγραμμα μας
Κλικ εδώ ...

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των βουλευτών


Η-καθυστερημένη-απόφαση της βουλής για δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των βουλευτών στο διαδίκτυο είναι μια θετική ενέργεια, η οποία ωστόσο θα μείνει ανολοκλήρωτη αν δεν συνοδευτεί με αυστηρό και ουσιαστικό έλεγχο στο «πόθεν» και μάλιστα από το πρώτο έτος εκλογής τους. Το πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα που θα συμβάλουν στο να επανακτήσει το κύρος του. Στην κατεύθυνση αυτή η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει:
-τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας των κομμάτων, την πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, με ταυτόχρονη σημαντική μείωση της κρατικής οικονομικής επιχορήγησής τους. 
-τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή των βουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. 
-την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται από τον ασφαλιστικό τους φορέα. 
-το δραστικό περιορισμό του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. 
-τη δήμευση περιουσιών που σχετίζονται αποδεδειγμένα με το μαύρο χρήμα.

Δήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θάνατο του Βάτσλαβ Χάβε

Δευτέρα, 19 Δεκ. 2011 14:28 

  ΔΕΛΤΙΑ ΓΡΑΦ. ΤΥΠΟΥ

Απέναντι στους ολοκληρωτισμούς του 20ού αιώνα, ο Βάτσλαβ Χάβελ τάχθηκε πάντοτε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημαδεύοντας με την προσωπικότητά του τις εξελίξεις στην Ευρώπη. 
Διατήρησε επί τριάντα χρόνια τη φλόγα της ελπίδας για τη χώρα του και τους πολίτες της, αντιστεκόμενος στην καταπίεση. Η Χάρτα 77 προετοίμασε τη Βελούδινη Επανάσταση.  
Η άνοιξη για όλους τους ανθρώπους με τη δημοκρατία ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία είναι το μήνυμα που μας αφήνει ο τελευταίος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και πρώτος πρόεδρος της Τσεχίας. Λογοτέχνης, δραματουργός και φιλόσοφος, τις κρίσιμες στιγμές πρόκρινε πάντοτε την πράξη. Είναι μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τους Τσέχους πολίτες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις συντάξεις.

 
 
Μετά την οριζόντια επιδρομή στους μισθούς των δημοσίων, την επαπειλούμενη περικοπή κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, σειρά και πάλι έχουν οι συντάξεις.

Πρώτα θα αρχίσουν με τη δραματική μείωση των επικουρικών  για να υπάρξει και η συνέχεια με τις κύριες. Η μεθοδολογία είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη. Τώρα μάλιστα στο πεδίο αυτό η ΝΔ, ως συμμετέχουσα στην κυβέρνηση, επιδιώκει να προσθέτει και άλλη μια πάγια  διεκδίκηση της, πέρα από την περιβόητη εφεδρεία, αυτή της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 10% . 

Σε μια περίοδο που απαιτείται ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους, τα κυβερνητικά επιτελεία δυστυχώς σχεδιάζουν περικοπές πάντα στη βάση της πιο συντηρητικής και αδιέξοδης πολιτικής επιλογής.
   

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

 

Πιστεύετε ότι ο κ. Παπαδήμος αποτελεί για κάποιους «πρωθυπουργό μακράς πνοής»; Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας δηλαδή να είναι και πάλι πρωθυπουργός;

Ο κ.Παπαδήμος ανέλαβε με την κυβέρνησή του να προωθήσει ουσιαστικά την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα την εκταμίευση της έκτης δόσης  και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Καλείται δε να εφαρμόσει και νέα μέτρα. Οι εισηγήσεις της «τρόϊκας» για απολύσεις, κατάργηση του κατώτατου μισθού, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων θα είναι επιλογές που διαλύουν την κοινωνία, επιτείνουν την ύφεση και δεν διαμορφώνουν προοπτική εξόδου από την κρίση.  Το έδαφος είναι υπονομευμένο και από τον τρόπο που ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. κατέληξαν  στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και από τη σύνθεση της κυβέρνησης και από τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα που συγκρότησαν την κυβέρνηση. Εκτιμώ, με βάση  αυτά τα στοιχεία  και με τα όσα καταγράφει η πολιτική και οι επιδιώξεις των κομμάτων που σχημάτισαν την κυβέρνηση, ιδιαίτερα της Ν.Δ., ότι ο κ.Παπαδήμος δεν αποτελεί  επιλογή «πρωθυπουργού μακράς πνοής».

-Η θητεία Παπαδήμου προσφέρεται για την επώαση νέου κόμματος;   

Ούτως ή άλλως η σημερινή πολιτική τάξη δεν δείχνει ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση…
Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Το ζητούμενο όμως είναι ποια πολιτική θα εκφράσει το τυχόν νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί και με ποιο πολιτικό προσωπικό και κοινωνικές δυνάμεις. Τούτη την ώρα δεν διαφαίνεται ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος.

-Τελικά μήπως η κυβέρνηση Παπαδήμου, με τις προεκλογικές στρατηγικές των κομμάτων που την αποτελούν, επιφέρει ζημία στη χώρα κύριε Πρόεδρε;

Η κυβέρνηση Παπαδήμου συνεχίζει και εφαρμόζει την πολιτική της προηγούμενης  κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική  ζημιώνει τη χώρα και την κοινωνία.  Το ζητούμενο είναι η αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής. Αυτή η αλλαγή  έχει ως προϋπόθεση  τον δημοκρατικό ανακαθορισμό  των πολιτικών συσχετισμών για να μπορέσει να μετακινηθεί η πολιτική από την βαθύτατα συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς προοδευτική κατεύθυνση.

-Μήπως για την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής απαιτείται δημοψήφισμα και στη χώρα μας;


Όσο κι’ αν τα δημοψηφίσματα αποτελούν δυνατότητα πρωτογενούς και κυρίαρχης έκφρασης  της λαϊκής βούλησης, κρίσιμα στοιχεία παραμένουν  το ερώτημα  του δημοψηφίσματος και η πολιτική στιγμή που αυτό διενεργείται. Ένα δημοψήφισμα σήμερα - και με τα δεδομένα που συγκροτούν την σύνθετη πολιτική πραγματικότητα -  θα οδηγούσε σε εγκλωβισμό σε διλήμματα, που δεν θα αναδείκνυαν την γνήσια έκφραση  των πολιτών.  Η πλέον καθαρή και πολιτικά έντιμη λύση είναι η προσφυγή σε εκλογές, προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν και τους πολιτικούς συσχετισμούς και το περιεχόμενο της πολιτικής που θέλουν να υπάρξει. Και τούτο ανεξάρτητα από την εκτίμησή μου ότι η 19η Φεβρουαρίου δεν θα είναι καταληκτική ημερομηνία και ότι οι εκλογές θα μετατεθούν ίσως κατά δύο μήνες. Εκτός και αν ιδιαίτερο πολιτικό γεγονός, που σχετίζεται με τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, τις επιβάλλει νωρίτερα.

-Εσείς πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή αποκλείετε κ. Πρόεδρε; Τα εμπόδια δείχνουν σχεδόν ανυπέρβλητα…

Με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, κύριος στόχος πρέπει να είναι η ανάταξη της χώρας και η παραμονή της στην ευρωζώνη. Η επιλογή μας αυτή γίνεται χωρίς αμφισημίες και με δεδομένη τη διαφωνία μας με τις πολιτικές του διδύμου του γαλλογερμανικού άξονα, που καθορίζουν και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.. Μέσα όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσουμε τη δύσκολη μάχη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της επαναθεμελίωσης της οικονομίας. Η επιστροφή της χώρας στη δραχμή είναι ένα καταστροφικό ενδεχόμενο. Θα οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση και θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Η νέα δραχμή δε θα γίνεται αποδεκτή σε πολλές διεθνείς αγορές κρίσιμων αγαθών. Θα υπάρξει ανικανότητα καταβολής μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών. Και βεβαίως το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών θα ανατραπεί με το δεδομένο ότι θα χρωστάμε σε ευρώ και θα πληρώνουμε με δραχμές. Η αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη δεν είναι εύκολη υπόθεση για ολόκληρη την Ε.Ε. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει αντανακλαστικές αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, η κήρυξη της Ελλάδας σε τυπική πτώχευση είναι γεγονός που θα επηρεάσει  σημαντικά ολόκληρη την ευρωζώνη.

-Εκτιμάτε ότι τα νέα μέτρα που θα συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση θα τα ψηφίσει ο κ. Σαμαράς; Ή θα υπάρξει κυβερνητική κρίση;

Με το μάτι στραμμένο στις εκλογές, η Ν.Δ. θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, όπως και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρόκειται για το ιδιαίτερο πολιτικό γεγονός, που προανέφερα, που μπορεί να υπάρξει και η χώρα να οδεύσει σε εκλογές.

-Ο κ. Τσίπρας επιμένει για προεκλογική συνεργασία της Αριστεράς…

Οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν αθροίζονται σε ενιαίο πολιτικό άθροισμα. Η απλουστευτική αντιμνημονιακή στάση δεν αποτελεί από μόνη της στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε «συνασπισμό εξουσίας της αριστεράς», με δεδομένες τις υπαρκτές και μεγάλες διαφορές και αντιθέσεις  για το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης.  Υποστηρίζω τη συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ιδιαίτερα μέσα συνθήκες ρευστοποίησης της κοινωνίας και αποσύνθεσης του παλαιού κομματικού συστήματος. Η ανασύνθεση και η ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου είναι αναγκαία. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση άλλων δυνάμεων της αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις διαμορφώνουν την ανάγκη συγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου. Εργαζόμαστε αποφασιστικά για αυτό το πολιτικό σχέδιο, για τη μετακίνηση  της πολιτικής  από τη συντηρητική  θέση που σήμερα  βρίσκεται προς  ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.
-Εύλογο όμως είναι το ερώτημα: η πρώτη θέση της Αριστεράς, παρά τις διαφωνίες των κομμάτων που την αποτελούν, δεν θα είναι καλλίτερα από το να είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ ή όποιο άλλο βγάλουν οι κάλπες;
Εμείς πορευόμαστε με τη δική μας πολιτική, τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας για τη χώρα και την κοινωνία. Η πολιτική  μας είναι αντίθετη προς εκείνη της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Είναι διαφορετική και αντίθετη σε καίρια ζητήματα και με την πολιτική δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά. Την πολιτική μας και τις διεκδικήσεις μας δεν τις συμψηφίζουμε ούτε τις υποτάσσουμε σε σκοπιμότητες κομματικού υπολογισμού. Ο καθορισμός των πολιτικών συσχετισμών είναι αποκλειστική υπόθεση των πολιτών.  

-Ο κ. Τσίπρας μάλιστα επιμένει ότι με την προεκλογική συνεργασία θα κερδίσετε και 50 έδρες που δίνει μπόνους ο εκλογικός νόμος, που διαφορετικά θα πάνε στη ΝΔ…

Η προεκλογική συνεργασία κομμάτων, δηλαδή συνασπισμός κομμάτων, εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω, δεν δίνει το «μπόνους» των πενήντα εδρών.
 

-Πολλοί λένε πως εσάς σας συμφέρει να πάει στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου. Και ότι Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης ή Διαμαντοπούλου θα είναι πιο ισχυροί αντίπαλοι…


Τα όσα καταγράφονται ως διεργασίες του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν προφανώς το χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πολύ δε περισσότερο δεν μας αφορούν οι προσωποποιημένες εκδοχές αυτών των διεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική που άσκησε, έχει βρεθεί στο χώρο του οικονομικού νεοφιλελεύθερου συντηρητισμού, σε απόσταση από την κοινωνία και τους πολίτες που το στήριξαν. Η πολιτική του είναι εκείνη που κρίνεται και μας βρίσκει αντίθετους. Στην κοινωνία απευθυνόμαστε και διαμορφώνουμε σχέση εμπιστοσύνης μαζί της.

-Το ΚΚΕ αποκατέστησε σειρά στελεχών του με πρώτο τον Ζαχαριάδη. Συμφωνείτε;

Η ιστορία – και του αριστερού κινήματος – όταν «γράφεται» για να υπηρετήσει  πολιτικές σκοπιμότητες του παρόντος, μόνον αυτές υπηρετεί και τίποτα άλλο.

addthis

scroll up the page