Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικής ανάπτυξης.

Σελίδες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  -  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το Πρόγραμμα μας

Το Πρόγραμμα μας
Κλικ εδώ ...

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το δημοσιογράφο Λάμπρο Σταυρόπουλο


Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει πιθανότατα στην επόμενη Βουλή τη δική της KO και ένα ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα προσφέρει (άλλο) ένα κόμμα της Αριστεράς σε αυτό το γκρίζο τοπίο ενός απαξιωμένου πολιτικού συστήματος και σε μια Βουλή μειωμένου κύρους και αναγνώρισης εκ μέρους των πολιτών...

 Οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά δεν αθροίζονται. Δεν είμαστε "άλλο ένα κόμμα της Αριστεράς". Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκεται ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική στρατηγική και η οικολογική εγρήγορση. Στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και διατύπωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης, η Δημοκρατική Αριστερά είναι παρούσα με τις θέσεις της και αμφισβητεί το παραδοσιακό κομματικό σύστημα και το γνωστό στερεότυπο άσκησης και διαχείρισης της πολιτικής. Καταγράφουμε την παρουσία μας από θέση ευθύνης για την κοινωνία και τη χώρα.
 

Πού αποδίδετε τα νούμερα που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις; Μια ερμηνεία είναι ότι προέρχονται κατά βάση από το εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ. Σε ποιους απευθύνεστε τελικά;

Όσο κι αν τα δημοσκοπικά ευρήματα μας ενθαρρύνουν, δεν έχουμε εφησυχασμούς. Πορευόμαστε με πλήρη επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας. Διαμορφώνουμε καθημερινά σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Προωθούμε με υπευθυνότητα την πολιτική που ανοίγει δρόμους διεξόδου και στηρίζει την κοινωνία. Απευθυνόμαστε σε κάθε προοδευτικό πολίτη, στις κοινωνικές δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, στους πολίτες της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, στους πολίτες που έχουν μετακινηθεί από επιλογές του παρελθόντος, και τους καλούμε σε συστράτευση για μια δημοκρατική Αριστερά, φορέα πολιτικής συσπείρωσης έξω από το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον, την πολιτική του μνημονίου και τη ρητορική μιας Αριστεράς που με ταχύτητα επιστρέφει στο παρελθόν. Να συγκροτήσουμε τον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
 
Μείνατε εκτός της κυβέρνησης Παπαδήμου, την οποία συγκαταλέγετε στο συντηρητικό τόξο. Το κόμμα σας πού τοποθετείται;
 
 Καταψηφίσαμε το μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τους εφαρμοστικούς νόμους. Διαφωνήσαμε με την παρουσία του ΔΝΤ. Η άρνησή μας παραμένει στο ακέραιο. Δεν αρκούμαστε όμως σ' αυτό. Αγωνιζόμαστε, με συγκεκριμένες θέσεις, για την αποφυγή της χρεοκοπίας του Δημοσίου και της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας, παράλληλα με την ανεύρεση δυνατοτήτων "ευρωπαϊκής σύγκλισης". Για την ανατροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς. Για την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.
 


Θεωρείτε ότι οι διεργασίες στο ΠαΣοΚ θα συμβάλουν στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου;
 
 Οι διεργασίες του ΠαΣοΚ δεν μας αφορούν. Πολύ δε περισσότερο δεν μας αφορούν οι προσωποποιημένες εκδοχές αυτών των διεργασιών. Το ΠαΣοΚ με την πολιτική που άσκησε έχει βρεθεί στον χώρο του οικονομικού νεοφιλελεύθερου συντηρητισμού, σε απόσταση από την κοινωνία και τους πολίτες που το στήριξαν. Το δυναμικό στοιχείο που ανακαθορίζει τους πολιτικούς συσχετισμούς είναι η ήδη ανακαθορισμένη κοινωνία.
 

Πιστεύετε στις κυβερνητικές συνεργασίας; Πώς κρίνετε την ως τώρα πορεία της κυβέρνησης;
 
Ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε να προωθήσει ουσιαστικά την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα την εκταμίευση της έκτης δόσης και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Καλείται μάλιστα να εφαρμόσει και νέα μέτρα. Οι εισηγήσεις της τρόικας για απολύσεις, κατάργηση του κατώτατου μισθού, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων θα είναι επιλογές που διαλύουν την κοινωνία, επιτείνουν την ύφεση και δεν διαμορφώνουν προοπτική εξόδου από την κρίση. Το έδαφος είναι υπονομευμένο και από τον τρόπο με τον οποίο ΠαΣοΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ κατέληξαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και από τη σύνθεση της υπερτροφικής αυτής κυβέρνησης και από τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα που τη συγκρότησαν. Η κυβέρνηση Παπαδήμου συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική ζημιώνει τη χώρα και την κοινωνία και θα είναι καταστροφή να συνεχιστούν και το 2012 οι κοινωνικά άδικες και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματικές επιλογές του προηγούμενου έτους.


Θεωρείτε ότι δικαίως ο κ. Σαμαράς μιλάει για εκλογές πριν από το Πάσχα και πότε κρίνετε εσείς ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη διεξαγωγή τους;
 
 Με το βλέμμα της ΝΔ στραμμένο προς τις εκλογές, είναι δυνατόν να διεξαχθούν πριν από το Πάσχα. Εκτιμώ όμως, ότι στη βάση του σκοπού που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και για τον οποίο έχει δεσμευθεί η ΝΔ ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών ίσως χρειασθεί πέραν της 19ης Φεβρουαρίου.
 

Πιστεύετε στις κυβερνητικές συνεργασίες με τη συμμετοχή (και) της Αριστεράς;
 
 Δεν δηλώνουμε αδιάφοροι για το πολιτικό περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είμαστε η κλειστοφοβική Αριστερά που αναζητεί την παρουσία της στην περιχαράκωσή της. θέλουμε να επηρεάζουμε το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας. Η Αριστερά οφείλει να διεκδικεί την πολιτική παρουσία της ως "κυβερνώσα Αριστερά" προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας .
 

 Δηλαδή βλέπετε πιθανή τη συμμετοχή σας σε μια τέτοια κυβέρνηση που ενδεχομένως να προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές;
 
Οι "κυβερνήσεις συνεργασίας" προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες, πολιτικές συγκλίσεις και συμπτώσεις. Η τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει με δεσμευτικό πολιτικό προγραμματικό περιεχόμενο να μπορεί να μετατοπίσει την πολιτική από τη βαθιά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. Χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές, η οποιαδήποτε συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελεί "άσκηση επί χάρτου" .
 

Για την Ιστορία: τελικώς σας προτάθηκε να μπείτε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ή όχι;
 
Ο κ. Γ. Παπανδρέου με ενημέρωσε τηλεφωνικά για την κυβέρνηση που προωθούσαν, όταν ήδη είχαν υπάρξει οι συνεννοήσεις των τριών κομμάτων που τη στήριζαν. Τίποτε πέραν αυτού. Ο κ. Παπαδήμος μού τηλεφώνησε, όταν είχε επέλθει η συμφωνία στο πρόσωπο του, και με ρώτησε αν αντιμετωπίζω το ενδεχόμενο της συμμετοχής μας στην κυβέρνηση. Απάντησα αρνητικά, εξηγώντας τη θέση που ήδη δημόσια είχαμε ανακοινώσει. Κι αυτή η θέση μας επιβεβαιώθηκε και επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τα φάρμακα


Με ανυπαρξία σχεδίου και ερασιτεχνισμούς η κυβέρνηση προωθεί τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας, αναγκαίο κατά τα άλλα για τη βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με αποτέλεσμα την αναστάτωση στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου.
Η μη καταβολή χρημάτων εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων έχει οδηγήσει πολλούς φαρμακοποιούς σε απόγνωση. Πρέπει να διευθετηθούν οι οφειλές προς τα φαρμακεία και να τεθούν κανόνες, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την πολιτική αναφορικά με το φάρμακο. Πολιτική που θα βασίζεται  στην αναγραφή φαρμάκων με τεκμηριωμένες ενδείξεις εκ μέρους των γιατρών

addthis

scroll up the page