Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικής ανάπτυξης.

Σελίδες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  -  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το Πρόγραμμα μας

Το Πρόγραμμα μας
Κλικ εδώ ...

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας


Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σε πλήρη αντίθεση με την εργασιακή εφεδρεία, ένα μέτρο αντισυνταγματικό, που οδηγεί εντέλει στην ανεργία.
Το μέτρο αυτό αποτελεί χτύπημα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την οποία και περαιτέρω αποδιοργανώνει, με το δεδομένο ότι θα στερήσει τη διοίκηση από έμπειρα στελέχη που τίθενται σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
Η κυβέρνηση είναι επιπλέον έκθετη διότι δεν έχει καμία μελέτη, αλλά και κανένα σχέδιο για το τι οφέλη θα αποκομίσει το δημόσιο από την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου.
Η Δημοκρατική Αριστερά σταθερά υποστηρίζει την ανάγκη μετατάξεων, αλλά και κάθε αλλαγή που είναι στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της αναβάθμισης του δημόσιου τομέα.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΘΕΜΑ : Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.


Εικόνα έχουν όλα τα κανάλια

Στη συνάντησή μου με τον κ. Πρωθυπουργό ανέπτυξα τις απόψεις μας αναφορικά με την πρωταρχική υποχρέωση που πρέπει να υπάρξει για τη δημιουργία ενός κοινωνικού πλαισίου στήριξης, ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας.
Ταυτόχρονα επανέφερα την πρότασή μας για την κατάργησή του τέλους στα ακίνητα, το γνωστό «χαράτσι».
Εξέφρασα την ανάγκη να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο.
Επανέφερα την πρότασή μας για την προώθηση ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με το ΕΣΠΑ. Επέμεινα ότι εκείνο που πρέπει να υπάρξει είναι μια πολιτική που θα στηρίζει την κοινωνική συνοχή και θα περιορίζει τα δυσβάσταχτα μέτρα και τα βάρη στις πλάτες των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Επανέλαβα, επίσης, την αντίθεσή μας στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι αμφίβολες. Η Ευρώπη ή θα προχωρήσει στην επί της ουσίας πολιτική της ενοποίηση ή διαφορετικά θα τροφοδοτεί αποσυσπειρώσεις και εντέλει την αποδυνάμωσή της.


01/ 12 / 2011

Δήλωση του υπεύθυνου για θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη, στην απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και νέους σε ενωτικούς και μαζικούς αγώνες για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, γιατί οι εφεδρείες, οι απολύσεις, οι πενιχροί μισθοί και οι άθλιες συντάξεις, η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων δεν αποτελούν απάντηση στην ύφεση και στον μαρασμό της χώρας.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και τους δημοσιογράφους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου


Για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας και τις συνεργασίες


Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αυτοδυναμίες κυβερνητικές εμείς θα αναζητήσουμε και προγραμματικές συμφωνίες στο βαθμό που είναι δυνατόν να υπάρξουν και πολιτικές συμπτώσεις και συγκλίσεις προκειμένου και το ζήτημα της ακυβερνησίας να αντιμετωπιστεί και κυρίως να υπάρξει η κυβερνητική εκείνη πολιτική, η οποία θα είναι δυνατόν να μετακινεί τα πράγματα από τη βαθιά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται η πολιτική  προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.

Δεν είναι δυνατόν η Δημοκρατική Αριστερά να αναζητήσει κοινό πολιτικό τόπο ούτε με τη ΝΔ ούτε με το ΛΑΟΣ, αλλά ούτε και με το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του πολιτική, που εδώ και πολύ καιρό έχει μετατοπιστεί σε μία βαθιά συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.
Η δική μας πρόταση είναι η συγκρότηση ενός ευρύτατου δημοκρατικού πόλου. Ενός πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στον οποίο είναι δυνατόν να συμπορεύονται δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, άλλες προοδευτικές δυνάμεις, δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας.

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Είμαι ανήσυχος πολύ γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή ακόμα και το ενδεχόμενο των δύο ομόκεντρων κύκλων των κρατών μελών της ευρωπαϊκής Ένωσης όπως κάποιοι υποστηρίζουν θα οδηγήσει στην επί της ουσίας αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως δεν θα υπηρετήσει την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και αυτό θα είναι πάρα πολύ αρνητικό. Όχι μόνο για τις χώρες που ενδεχομένως θα λειτουργούν σε μία δεύτερη ή σε μία τρίτη ταχύτητα. Θα είναι βαθύτατα αρνητικό για την εξέλιξη της Ευρώπης και κυρίως για μία Ευρώπη, που μη πολιτικά ενοποιημένη, θα έχει από ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή στο διεθνή καταμερισμό της οικονομικής διαδικασίας. Με δεδομένο και αδιαμφισβήτητο οικονομικά γεγονός ότι είναι αρκετές οι νέες οικονομικά αναδυόμενες χώρες, θα έχουμε ανατροπή όχι μόνο της οικονομικής ισορροπίας σε παγκόσμια κλίμακα αλλά είναι αυτονόητο κατά την εκτίμησή μου ότι θα έχουμε και διαφοροποίηση των πολιτικών συσχετισμών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ομπάμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα της γενικευμένης κρίσης της Ευρώπης. Και το πράττει διότι αντιλαμβάνεται ότι μία τέτοια ανισορροπία θα επηρεάσει και την ισορροπία την οποία διεκδικεί να εξασφαλίζει συστηματικά το δολάριο, η αμερικανική πολιτική
 Εμείς πρέπει να επιμείνουμε συμμαχώντας και με άλλες χώρες για την παρουσία μας στην Ευρωζώνη, διότι όσο και αν η Γερμανία προωθεί μία αντίληψη σαν και αυτή που προανέφερα,  άλλο τόσο είναι σαφές ότι ο οικονομικός ηγεμονισμός της Γερμανίας, ο οποίος κατά την εκτίμησή μου εμπεριέχει και πολιτικό ηγεμονισμό. Αυτό θα γυρίσει ως μπούμερανγκ. Θα στραφεί και εναντίον της.

Για την αριστερά και το ενδεχόμενο συνεργασιών

Το ζήτημα του πολυκερματισμού των δυνάμεων της Αριστεράς είναι υπαρκτό αλλά η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των υπαρκτών αντιθέσεων, πολιτικών διαφορετικών επιλογών αλλά και αντίπαλων ακόμη θέσεων. Λίγο πριν μιλούσαμε για την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και το παράδειγμα είναι ενδεικτικό όσο και χαρακτηριστικό. Δεν συμφωνούν όλες οι δυνάμεις σε ένα στρατηγικό στόχο σε έναν εθνικό στόχο, όπως έχω ονομάσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη.


Υπάρχουν δυνάμεις που εισηγούνται την αναχώρηση της Ελλάδας και από την ευρωζώνη και από το ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποιες, έστω άμεσα κάποιες φορές έμμεσα κάποιες άλλες, εισηγούνται και την επιστροφή στο παλιό μας νόμισμα, στη δραχμή. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως ζήτημα της ασκούμενης πολιτικής, είναι ένα κεφαλαιώδες θέμα. Δε μπορεί η αντιμετώπιση του πολυκερματισμένου χώρου της αριστεράς να γίνεται ερήμην των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν.

Για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση

Θεωρούμε ότι η παρουσία του ΛΑΟΣ, του κ.Καρατζαφέρη στην κυβερνητική αυτή εξουσία, έστω μεταβατικού, συμψηφιστικού χαρακτήρα, νομίζω ότι αποτελεί έκφραση μιας συνολικότερης διαμόρφωσης της πολιτικής εξουσίας από τα τρία κόμματα και ένταξης στο κυβερνητικό τόξο του ΛΑΟΣ με τα χαρακτηριστικά που το προσδιορίζουν, και αυτό αφορά κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την οικονομία


Η πορεία της ευρωζώνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατήρησητης συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια πρέπει όλες οι χώρες και ιδιαίτεραοι ισχυρές να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν φυγόκεντρες τάσειςή ακόμα και διάλυση της ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή είναι επιτακτική ανάγκη η προώθησητης ουσιαστικής οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης μέσα από ένα δημοκρατικάνομιμοποιημένο θεσμικό οικοδόμημα. Οι επιβεβλημένες κινήσεις δεν μπορεί να γίνουνερήμην των αναγκών της κοινωνίας και των λαών της Ευρώπης. Ειδικότερα στη χώρα μας απαιτείται η δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας των αδύναμων κοινωνικώνστρωμάτων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μέτρων για την εκκίνηση της αναπτυξιακήςκαι παραγωγικής διαδικασίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-27/11/11






addthis

scroll up the page