Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικής ανάπτυξης.

Σελίδες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  -  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το Πρόγραμμα μας

Το Πρόγραμμα μας
Κλικ εδώ ...

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Από την Πολιτική Άνοιξη στη Χρυσή Αυγή

ATHENS VOICE
τεύχος: 386 - 04/04/2012

Στην Ελλάδα έχουν κατά καιρούς δημιουργηθεί «μονοθεματικά κόμματα», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Πολιτική Άνοιξη του κ. Σαμαρά, η οποία είχε σχεδόν μονομανία με το Μακεδονικό. Οι ευθύνες του νυν προέδρου της ΝΔ είναι γνωστές και τα αποτελέσματα της πολιτικής εκείνης για το όνομα της γειτονικής μας χώρας καταστροφικά για την Ελλάδα και το διπλωματικό κεφάλαιο που σπατάλησε, χωρίς κανένα όφελος.
Στις μέρες μας αυξάνει ανησυχητικά την απήχησή του ένα άλλο «μονοθεματικό κόμμα», η Χρυσή Αυγή. Οι νοσταλγοί του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του Μεταξά έχουν ως μόνο και αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα τους μετανάστες, χρεώνοντάς τους όλα τα δεινά του τόπου. Με αποκορύφωμα, βεβαίως, τη δημόσια ασφάλεια, παρότι οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι μεγάλα τα ποσοστά της εγκληματικότητας που προέρχονται από μετανάστες. 
Ταυτοχρόνως, όμως, οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι υπαρκτό. Δεν γίνεται να το κρύβουμε κάτω από το χαλί, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ούτε πολύ περισσότερο να αντιμετωπίζεται με την ανατριχιαστικά ρατσιστική πρακτική και ρητορική των φασιστών, αλλά και ούτε –δυστυχώς– με τη λογική τμημάτων της Αριστεράς ότι «οι μετανάστες είναι αδέλφια μας». Το πρόβλημα είναι σύνθετο και επιβάλλει ουσιαστικό διάλογο, χωρίς αγκυλώσεις, περιχαρακώσεις και ρατσιστικές αντιλήψεις.
Είναι γεγονός ότι πολλές γειτονιές της Αθήνας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις σε πολλές από αυτές είτε από φόβο είτε από τη δυσοσμία. Πάνω σε αυτή την αρνητική κατάσταση πατάνε τα φασιστοειδή και κερδίζουν τη στήριξη απλών ανθρώπων, χωρίς οι περισσότεροι να ξέρουν τι πρεσβεύουν. Μια γρήγορη περιήγηση στην ιστοσελίδα τους είναι αποκαλυπτική για το μίσος που εκπέμπουν για οτιδήποτε διαφορετικό. Πρόκειται για κανονικά «τάγματα εφόδου», επηρεασμένα από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της ανθρωπότητας.
Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά και απειλεί με την είσοδό της στο κοινοβούλιο. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να μας τρομάζει. Επιτάσσει δημοκρατική εγρήγορση, αλλά και ενημέρωση όλων των πολιτών για τις θέσεις αυτού του μορφώματος. Πρέπει να πάμε στις γειτονιές της Αθήνας και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα και να εξηγήσουμε στους ανθρώπους αυτούς ότι δεν μπορεί ο κάθε φασίστας να είναι το αποκούμπι τους. Παράλληλα, όμως, να δώσουμε στους κατοίκους των υποβαθμισμένων συνοικιών της πρωτεύουσας λύσεις και να μην τους στέλνουμε με την αδιαφορία μας στην κάλπη της Χρυσής Αυγής. Λύσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, την επίσημη πολιτεία, τις μεταναστευτικές οργανώσεις, τις ΜΚΟ και όποιον άλλο φορέα. 
Μην αφήσουμε να εκτραφεί και άλλο το αυγό του φιδιού. Με τη δημοκρατία δεν παίζουμε!

*Δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς
 

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Απέκλεισε την μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Δε «βλέπει» αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Κουβέλης

 

«Εκτιμώ ότι θα έχουμε απουσία αυτοδύναμης κυβέρνησης, που θα αναγκάσει τις πολιτικές δυνάμεις να αναζητήσουν συνεργασίες. Αν αυτό δεν επιτευχθεί και είναι συνάρτηση του πώς θα διαταχθούν οι πολιτικές δυνάμεις, τότε θα πάμε -πληρώνοντας αν θέλετε ως τίμημα την έλλειψη αυτής της κουλτούρας συνεργασιών- σε αλλεπάλληλες εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Φώτης Κουβέλης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Απέκλεισε, πάντως, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας μετεκλογικά της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με κόμματα της Αριστεράς είπε: 
«Έχουμε θέσει δυο προϋποθέσεις. Η πρώτη αναφέρεται στην προγραμματική συμφωνία σε ένα δεσμευτικό θετικά προγραμματικό πλαίσιο, με κόκκινες γραμμές από την πλευρά μας. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι φερέγγυες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες αφορούν αναμφισβήτητα και σε πρόσωπα. Μπροστά στην ίδια την κατάσταση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, με παρούσα τη δυναμική των εξελίξεων και των γεγονότων, νομίζω ότι θα τεθεί για όλους, ένα ζήτημα επανεξέτασης αυτών των ζητημάτων».

Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε, επίσης, ότι η ΔΗΜΑΡ θα δεχθεί επιθέσεις και πως θα επιχειρηθεί να διαστρεβλωθεί η πρότασή της, ενώ θα τεθούν διλήμματα από τον δικομματισμό. «Παρόν είναι το δικομματικό πολιτικό σύστημα που επιχειρεί την αναβίωσή του και μάλιστα με όρους διλημματικούς. Αν το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού αναβιώσει και μάλιστα με μεθόδους, εργαλεία και περιεχόμενο πολιτικής όπως αυτό του παρελθόντος, τότε αυτό το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνο για τη χώρα...», δήλωσε.

addthis

scroll up the page