Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικής ανάπτυξης.

Σελίδες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  -  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το Πρόγραμμα μας

Το Πρόγραμμα μας
Κλικ εδώ ...

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Μαργαρίτης: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει το μέτρο



tvxs.gr/node/117634

Την άποψη ότι η ΝΔ αξιοποιεί υπαρκτές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα βίας και ανομίας εκφράζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Θοδωρής Μαργαρίτης, ο οποίος πάντως κάνει λόγο για επιλεκτική παρουσίαση μέρους των δηλώσεων Διαμαντόπουλου από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει μία ακροδεξιά κυβέρνηση, μιλά για την «άλλη όψη του νομίσματος μιας χοντροκομμένης αντιπαράθεσης». Σχολιάζει δε σε καυστικό τόνο πως αν παρακολουθεί κανείς επιμελώς το τελευταίο διάστημα τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα «θα πρέπει να παίρνει χάπια για τη ναυτία από τις πολλαπλές στροφές του». Του Βασίλη Κωστούλα

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συνδέει ευθέως και συστηματικά το ΣΥΡΙΖΑ με επιθέσεις όπως αυτές που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού έως το Mall στη Νερατζιώτισσα;

Θεωρώ πως η συγκεκριμένη στάση είναι υπερβολική. Θα έλεγα ότι υπάρχει μία υπερβολή και από τις δύο πλευρές. Στη χώρα όπου καταξιώθηκε η διατύπωση «παν μέτρον άριστον» έχει χαθεί το μέτρο. Η μεν ΝΔ αποδίδει στο ΣΥΡΙΖΑ ότι «παίζει» με την τρομοκρατία, ο δε ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κυβέρνηση «μερκελιστών» και «ακροδεξιών». Όλα αυτά εγγράφονται σε μία υπερβολική ρητορική η οποία έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα και που είναι κατώτερος των περιστάσεων.

Πρόκειται από την πλευρά της ΝΔ για μία προσπάθεια μετατόπισης της προσοχής της κοινής γνώμης από τα μείζονα;

Καταρχήν, το πρόβλημα της πολιτικής βίας είναι υπαρκτό ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε να παρακάμψουμε. Σε τελευταία ανάλυση, την ατζέντα δεν την αλλάζουν οι κυβερνήσεις αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τη διαμορφώνουν οι ένοπλοι, κακά τα ψέμματα.

Αναφέρομαι στο σκέλος της σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με αυτήν τη βία.

Κατά τη γνώμη μου, αυτό οφείλεται από τη μία πλευρά στο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε προβεί σε ορισμένες ατυχείς διατυπώσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της πολιτικής βίας (κυρίως στις περιπτώσεις των καταλήψεων) και από την άλλη πλευρά οφείλεται στη ΝΔ η οποία πλειοδοτεί σε αυτήν την αντιπαράθεση ανακαλύπτοντας ότι εκεί κρύβεται μία «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιους εκφράζει αυτή η στρατηγική εντός της κυβέρνησης;

Νομίζω ότι είναι μία στρατηγική την οποία χαράσσει κυρίως η ΝΔ και εγγράφεται στη λογική της ανάδειξης ενός νέου διπολισμού. Βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε στην αρχή αυτόν το διπολισμό, ωστόσο, πλέον τα πράγματα περιπλέκονται. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά τον έχω χαρακτηρίσει κόμμα - super market, οικοδομεί ένα προφίλ που τα έχει όλα: από τη μία πλευρά τη συντηρητική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα περί νοικοκυραίων, από την άλλη πλευρά τη νεολαία του η οποία αν δεν κάνω λάθος βρέθηκε σε κοινή διαδήλωση με τους αναρχικούς για το θέμα της βίλας Αμαλίας. Δεν γίνονται όλα μαζί. Αυτή η στρατηγική της ΝΔ αξιοποιεί το πλεονέκτημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει αντιφάσεις οι οποίες τελικώς διευκολύνουν τη δική της πρακτική. Εμείς βρισκόμαστε ανάμεσα σε αυτά τα δύο πολιτικά φαινόμενα. Δεν συμφωνούμε ούτε με τη στρατηγική της ΝΔ η οποία «τα φορτώνει όλα» στο ΣΥΡΙΖΑ και τον ταυτίζει με την τρομοκρατία, ούτε φυσικά με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ - η οποία στο βάθος της είναι και ολίγον ψηφοσυλλεκτική - να αγνοεί το πρόβλημα των εξτρεμιστικών ενεργειών διότι κατά κάποιο τρόπο θεωρεί πως ορισμένες από αυτές αφορούν σε «χαμένα» ξαδέρφια της αριστεράς.

Μέσα από τις τελευταίες τοποθετήσεις «γαλάζιων» στελεχών της κυβέρνησης, τύπου Δένδια, ανακύπτει ένα ζήτημα «χημείας» της ΔΗΜΑΡ με τους έτερους κυβερνητικούς εταίρους. Παρεμπιπτόντως, μιλώντας στο tvxs.gr, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης κατηγόρησε χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ότι στηρίζουν μία ακροδεξιά κυβέρνηση.

Ορίστε, η διατύπωση περί ακροδεξιάς κυβέρνησης αποτελεί ακριβώς την άλλη πλευρά του νομίσματος αυτής της χοντροκομμένης αντιπαράθεσης η οποία έχει περισσότερο επικοινωνιακά στοιχεία και λιγότερο ουσία. Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΔΗΜΑΡ συγκατοικεί με τη ΝΔ σε μία κυβέρνηση με ειδικό σκοπό την αποτροπή της χρεοκοπίας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Έπειτα, η πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει και αυτή τα δικά της αδιέξοδα, διότι αν παρακολουθεί κανείς αυτήν την περίοδο τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα - το Μνημόνιο, την πολιτική βία, τις καταλήψεις - θα πρέπει να παίρνει χάπια για τη ναυτία από τις πολλαπλές στροφές του.

addthis

scroll up the page