Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικής ανάπτυξης.

Σελίδες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  -  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το Πρόγραμμα μας

Το Πρόγραμμα μας
Κλικ εδώ ...

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και το ενδεχόμενο απολύσεων


Η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο μέτρο της εφεδρείας. Είχαμε τονίσει ότι το μέτρο αυτό είναι αναποτελεσματικό, κινείται στα όρια της συνταγματικότητας, στέλνει χιλιάδες εργαζομένους στον προθάλαμο της ανεργίας και στερεί τη δημόσια διοίκηση από έμπειρα και επιτελικά στελέχη. 
Με καθυστέρηση μηνών η κυβέρνηση ανακρούει πρύμνα. Η «λύση» που μελετά τώρα για απολύσεις θα έχει ακόμα πιο καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία.

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Επεκτείνεται το κοιμητήριο Αργυρούπολης

Από το


Ψηφίστηκε η τροπολογία για το κοιμητήριο Αργυρούπολης

Ψηφίστηκε στις, 9 Νοεμβρίου 2011, η τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις» σχετικά με τη δυνατότητα επέκτασης του κοιμητηρίου Αργυρούπολης που είχε καταθέσει στις 26 Οκτωβρίου 2011, ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «Η επέκταση του κοιμητηρίου Αργυρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες του Δήμου, καθώς το υφιστάμενο είναι ήδη κορεσμένο.».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας.


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις»

Προς τη Βουλή των Ελλήνων


Με την προτεινόμενη τροπολογία θεσπίζεται η δυνατότητα επέκτασης του νεκροταφείου Αργυρούπολης. Το νεκροταφείο της Αργυρούπολης, έκτασης 22 περίπου στρ., έχει εγκατασταθεί στο χώρο παλιότερου λατομείου Κούτσι, στα όρια του με τον Δ. Γλυφάδας. Η περιοχή στο σύνολο της, είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ε – Ειδικές χρήσεις (Εντός αυτής είναι δυνατή η λειτουργία υφιστάμενων κοιμητηρίων) από το Προεδρικό Διάταγμα 187/Δ/16.6.11 «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή − Ιλισσίων».


Το Κοιμητήριο Αργυρούπολης εγκαταστάθηκε στην υπάρχουσα θέση το 1972, προκειμένου να απελευθερωθεί προς παραχώρηση στους πόντιους πρόσφυγες οικιστές της περιοχής ο χώρος που ήταν παλαιότερα εγκατεστημένο εντός του οικιστικού ιστού της Αργυρουπόλεως. Το 1975 παραχωρήθηκαν 600 στρ. περιαστικού δάσους στον Υμηττό από το Λατομείο Κούτσι έως την θέση του Κοιμητηρίου από το Υπουργείο Γεωργίας στον Δήμο Αργυρούπολης για χρήση του Δήμου. Ο Δήμος διαμόρφωσε και αποκατέστησε με επιχώσεις το παλαιό λατομείο Κούτσι.


Το 1982 ο Δήμος λόγω ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού του, προχώρησε σε επέκταση του κοιμητηρίου με ενταφιασμούς βορείως της αρχικής θέσεως χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Γεωργίας και του Υπουργείου Υγείας. Η επέκταση του κοιμητηρίου Αργυρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες του Δήμου, καθώς το υφιστάμενο είναι ήδη κορεσμένο.


Η επέκταση του κοιμητηρίου με σωστή οργάνωση, περιορισμένη έκταση, φυτεύσεις, αποφυγή συνοδών χρήσεων κλπ, είναι δυνατόν να ενταχθεί ικανοποιητικά στο περιβάλλον του ορεινού όγκου.


'Αρθρο

Στο τέλος της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του από 16.6.2011 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 187) προστίθεται εδάφιο εξής:
«Επιτρέπεται η επέκταση υφισταμένων κοιμητηρίων κατά τις σχετικές ισχύουσες διατάξεις. Ειδικότερα στην έκταση που βρίσκεται στη θέση με στοιχεία ΑΒΓΔΕΖΗ εμβαδού 22,3 στρεμμάτων, όπως αυτή αποτυπώνεται με τις συντεταγμένες των κορυφών της στο τοπογραφικό διάγραμμα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που συνοδεύει σε φωτοσμίκρυνση την παρούσα ρύθμιση, επιτρέπεται η λειτουργία και επέκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου του Δήμου Αργυρούπολης κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας»
.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και τις εισηγήσεις της τρόικας


Ενώ τα αδιέξοδα της κοινωνίας πολλαπλασιάζονται, η τρόικα δίνει εντολές για μέτρα που είναι αντιαναπτυξιακά, πλήττουν περαιτέρω την κοινωνία και διαλύουν το δικαίωμα στην εργασία.
Οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις, η εργασιακή εφεδρεία δεν έχουν καμία σχέση και δεν υπηρετούν τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο τομέα.
Εκείνο που επιβάλλεται είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η εκκίνηση της αναπτυξιακής-παραγωγικής διαδικασίας και η εντατικοποίηση των ρυθμών απονομής δικαιοσύνης.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την τρόικα και τα νέα μέτρα


Ενώ η τρόικα ομολογεί την αποτυχία της πολιτικής που επέβαλε, επιμένει να δίνει εντολές και να αξιώνει την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Πρόκειται για επιλογές που βαθαίνουν την ύφεση, διογκώνουν την ανεργία, διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνία. 
Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου οφείλει να αποκρούσει μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση τα εισοδήματα των εργαζομένων και αποδιαρθρώνουν και τις ελάχιστες δομές κοινωνικού κράτους.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις εισηγήσεις της τρόικας για νέα μέτρα


Οι εισηγήσεις της τρόικας για απολύσεις, κατάργηση του κατώτατου μισθού, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι επιλογές που διαλύουν την κοινωνία, καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό, επιτείνουν την ύφεση και δεν διαμορφώνουν προοπτική εξόδου από την κρίση.
Η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει δεκαετίες πίσω επειδή ακραίοι συντηρητικοί «εγκέφαλοι» θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη σε απόλυτο αδιέξοδο.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα αναδρομικά που ζητούν πρώην βουλευτές και την αναγκαία μείωση του κόστους λειτουργίας του πολιτικού συστήματος

 
Η τυπική δυνατότητα κάποιων πρώην βουλευτών να εγείρουν αγωγές και να ζητάνε την εξίσωσή τους με τις αποδοχές των δικαστών είναι απαράδεκτη. Είναι ενέργεια σε απόλυτη αναντιστοιχία και αντίθεση με την οικονομική κατάσταση που βιώνει η πλειονότητα του ελληνικού λαού.
Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν όσοι έχουν εγείρει αγωγές είναι να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους.
Πέραν τούτου και το κόστος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι εξαιρετικά υψηλό και πρέπει δραστικά να μειωθεί. 

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων


Είναι απαράδεκτο και προκλητικό για την ελληνική κοινωνία κάθε επίσκεψη της τρόικας να συνοδεύεται με την αναγγελία πρόσθετων επώδυνων και δυσβάσταχτων μέτρων. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα νέο τρίτο μνημόνιο. Τα δυο προηγούμενα απέτυχαν και το πιστοποιούν όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες.
Οι πολιτικές που προτείνονται και σχετίζονται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, την περιστολή των κοινωνικών δαπανών, είναι επιλογές που βαθαίνουν την ύφεση και σπρώχνουν την κοινωνία στο περιθώριο.

Περικοπή κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ της χώρας


Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργούς:
Οικονομικών
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
 
Θέμα:  «Περικοπή κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών  Πόρων των ΟΤΑ της χώρας»
    
Στον αέρα τινάζεται ο προϋπολογισμός των Δήμων της χώρας μετά το έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στις δημοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το οποίο περικόπτονται κατά 15% οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό  όλους τους ΟΤΑ της χώρας λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012.
    Ήδη οι Δήμοι εισπράττουν πολύ λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, λόγω της αδυναμίας πληρωμής τους από τους συμπολίτες μας, που βιώνουν την ανέχεια από τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν μειωμένα έσοδα  λόγω της αποπληρωμής  δανείων που είχαν συναφθεί στο παρελθόν από τις Καποδιστριακές δημοτικές αρχές.
    Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Πατρέων ο οποίος εισπράττει 19% λιγότερα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, δεν εισέπραξε για το 2011 ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ, από το Πράσινο Ταμείο και από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, κονδύλια τα οποία είχαν προϋπολογιστεί. Αποτέλεσμα τούτων είναι όχι μόνο να μην μπορεί ο Δήμος να καταβάλλει τις πληρωμές για τις εν εξελίξει εργολαβίες, όχι μόνο να μην μπορεί να προκηρύξει νέα έργα, ούτε καν για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας των δημοτών (ηλεκτροφωτισμός, κάλυψη λακκουβών κ.α) αλλά και να μην μπορεί να υλοποιήσει την κοινωνική του πολιτική καθώς και τις πολιτιστικές και άλλες δράσεις του.
    Με τις περικοπές το 2012, ο Δήμος θα βρεθεί στη πολύ δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να καταβάλλει μισθούς στους εργαζομένους του και τις επιχορηγήσεις στα Νομικά του Πρόσωπα.
•    Επειδή  η πολιτική αυτή της κεντρικής εξουσίας ωθεί τους ΟΤΑ στο να αυξήσουν, και μάλιστα σημαντικά, τα δημοτικά τέλη σε αυτή τη δραματική περίοδο για τους δημότες οι οποίοι ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τα υπάρχοντα τέλη,
•    Επειδή αυτός ο φαύλος κύκλος με τη σειρά του οδηγεί τους ΟΤΑ με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους ΟΤΑ και να μην τους οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια, επανεξετάζοντας την απόφαση περικοπής κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών  Πόρων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα ήταν καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή


Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 
Συνέντευξη στον ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ


«Το έδαφος της κυβέρνησης είναι υποθηκευμένο και από τον τρόπο που κατέληξαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, και από τη σύνθεση της κυβέρνησης, και από τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζουν να λειτουργούν τα κόμματα που τη συγκρότησαν» επισημαίνει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ο Φώτης Κουβέλης εκτιμά ότι ίσως «παραταθεί κατά δύο μήνες ο χρόνος της παρούσας κυβέρνησης», τονίζει ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν υπηρετεί την ισορροπία του συστήματος, αλλά διεκδικούμε τη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος με όρους κοινωνίας» και, αναφερόμενος στις κυβερνήσεις συνεργασίας, επιμένει ότι «για να είναι βιώσιμες, προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες, πολιτικές συγκλίσεις και συμπτώσεις, όμως αυτές απουσιάζουν». Θεωρεί ότι η απλουστευτική αντιμνημονιακή στάση «δεν αρκεί από μόνη της για τη δημιουργία μετώπου ή συνασπισμού εξουσίας της αριστεράς».

 Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου;
Ο νέος πρωθυπουργός ανέλαβε με την κυβέρνησή του -κυβέρνηση εκ του παρελθόντος και του παρόντος- να προωθήσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, και ειδικότερα την εκταμίευση της έκτης δόσης και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Παραμένουν όμως τα κρίσιμα ζητήματα. Η δραματική συμπίεση του λαϊκού εισοδήματος, η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και του κοινωνικού κράτους. Απουσιάζει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Η εκκίνηση μιας στοιχειώδους έστω αναπτυξιακής διαδικασίας δεν δρομολογείται, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνουν τα «λουκέτα» και η ανεργία καλπάζει. Η «εργασιακή εφεδρεία» παραμένει, τροφοδοτώντας περαιτέρω την ανεργία και αποδιαρθρώνοντας ακόμα περισσότερο τη δημόσια διοίκηση. Τα άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά μέτρα εξακολουθούν να καθηλώνουν την κοινωνία.

Οι εσωτερικές της συγκρούσεις, το ότι δεν διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση δεν την καθιστούν ευάλωτη;
Αυτό που επιδιώχθηκε με την κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μια συμψηφιστική ρύθμιση στο πλαίσιο ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος, με δεσμευτικό πολιτικό πλαίσιο θέσεων, απόψεων και ενεργειών από το μνημόνιο. Το έδαφος είναι υπονομευμένο και από τον τρόπο που κατέληξαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, και από τη σύνθεση της κυβέρνησης, και από τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζουν να λειτουργούν τα κόμματα που τη συγκρότησαν, ο ένας ως να μην έχει φύγει και ο άλλος ως να μην έχει έρθει. Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε την κυβέρνηση. Ας το επαναλάβω: δεν είπαμε ένα «όχι» στην κυβέρνηση και θεωρούμε ότι ξεμπερδέψαμε. Θα είμαστε παρόντες με τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας και τις διεκδικήσεις μας για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.

Η 19η Φεβρουαρίου είναι καταληκτική ημερομηνία ή οι εκλογές θα μετατεθούν για αργότερα;
Η μεταβατική κυβέρνηση ανέλαβε να αντιμετωπίσει όχι μόνον την εκταμίευση της έκτης δόσης αλλά και τη «δανειακή σύμβαση». Η δανειακή σύμβαση συναρτάται και με άλλες ενέργειες, νομοθετικού περιεχομένου, και με νέα μέτρα. Εκτιμώ ότι για την αντιμετώπισής τους ο χρόνος παραμονής της παρούσας κυβέρνησης θα είναι πέραν της 19ης Φεβρουαρίου, ίσως και κατά δύο μήνες, εκτός και αν κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό γεγονός τις επιβάλλει νωρίτερα.

 Δημοσκοπικά η ΔΗΜΑΡ καταγράφει καλά ποσοστά, αν όμως το ΠΑΣΟΚ αρχίσει να επανασυσπειρώνεται, πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό τον κίνδυνο;
Οσο κι αν μας ενθαρρύνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, δεν έχουμε εφησυχασμούς. Γι' αυτό και πορευόμαστε με πλήρη επίγνωση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και των δυσβάσταχτων βαρών στις πλάτες της κοινωνίας. Δεν υπηρετούμε την «ισορροπία του συστήματος», που με την πολιτική του οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση και αποσάθρωσε την κοινωνία, με κύρια ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Διεκδικούμε την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με όρους κοινωνίας, με τους πολίτες παρόντες, με αταλάντευτη την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού, του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής συνοχής. Σε μια τέτοια ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος διεκδικούμε τη δυναμική παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Θα συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Οι «κυβερνήσεις συνεργασίας», για να είναι βιώσιμες και να πείθουν τους πολίτες, προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες, πολιτικές συγκλίσεις και συμπτώσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές απουσιάζουν. Κυβέρνηση συνεργασίας είναι δυνατόν να υπάρξει μόνον όταν η ακυβερνησία θα δοκιμάζει και θα απειλεί τον τόπο. Και τότε δυναμικά θα τεθεί το ζήτημα ποιες δυνάμεις θα συμπράξουν και κυρίως με ποιο περιεχόμενο πολιτικού προγράμματος. Η τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει με δεσμευτικό πολιτικό προγραμματικό περιεχόμενο και με φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα να επιλέγει, να θέλει και να μπορεί να μετατοπίσει την πολιτική από τη βαθιά συντηρητική θέση όπου σήμερα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση, προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές, η οποιαδήποτε συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελεί «άσκηση επί χάρτου».

 Με δεδομένο ότι στο ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει ο δρόμος της διαδοχής, ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνου του υποψήφιου που σας κάνουν να αισθάνεσθε πιο κοντά;
Τα όσα καταγράφονται ως διεργασίες του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν προφανώς το χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Πολύ δε περισσότερο δεν μας αφορούν οι προσωποποιημένες εκδοχές αυτών των διεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική που άσκησε, έχει βρεθεί στο χώρο του οικονομικού νεοφιλελεύθερου συντηρητισμού, σε απόσταση από την κοινωνία και τους πολίτες που το στήριξαν. Η πολιτική του είναι εκείνη που κρίνεται και μας βρίσκει αντίθετους.

Η συζήτηση για την κεντροαριστερά έχει ανοίξει, μπορεί όμως να προχωρήσει με παλιά υλικά, φθαρμένα πρόσωπα, παλιές ιδέες;
Υποστηρίζω τη συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ρευστοποίησης της κοινωνίας και αποσύνθεσης του παλαιού κομματικού συστήματος. Η ανασύνθεση και η ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου είναι αναγκαία. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση άλλων δυνάμεων της αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις διαμορφώνουν την ανάγκη ανασυγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου. Η Δημοκρατική Αριστερά απευθύνεται στους πολίτες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, στους πολίτες της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους καλεί σε συστράτευση για μια σοσιαλιστική δημοκρατική αριστερά. Εργαζόμαστε αποφασιστικά γι' αυτό το πολιτικό σχέδιο, στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος, κοινής δράσης στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και προώθησης ενός νέου ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Γιατί η ΔΗΜΑΡ αρνείται τη συνεργασία με την υπόλοιπη αριστερά;
Ο πολυκερματισμός των δυνάμεων της αριστεράς είναι υπαρκτός και πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η αντιμετώπισή του όμως δεν μπορεί να γίνει ερήμην των ουσιαστικών και μεγάλων διαφορών που υπάρχουν, τόσο για το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής όσο και για τον στρατηγικό στόχο.Υπάρχουν δυνάμεις της αριστεράς που εισηγούνται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την αναχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την επιστροφή στο περιχαρακωμένο κράτος και τη δραχμή. Η απλουστευτική αντιμνημονιακή στάση δεν αρκεί από μόνη της να αποτελέσει συνεκτικό πολιτικό στοιχείο για τη δημιουργία «μετώπου» ή «συνασπισμού εξουσίας της αριστεράς».

 Ομως αυτή η θέση δεν πάει «κόντρα» με το αίσθημα της κοινωνικής αριστεράς;
Η κοινωνική αριστερά αναζητεί και διεκδικεί το περιεχόμενο της πολιτικής της αριστεράς. Κι αυτό είναι το κρίσιμο και σημαντικό που διαμορφώνει το «αίσθημά» της.

 Επιμένετε στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κόμματός σας. Για ποια Ευρώπη μιλάτε, των Μέρκελ - Σαρκοζί;
Εχουμε υποστηρίξει ότι κύριος στόχος πρέπει να είναι η ανάταξη της χώρας και η παραμονή της στην ευρωζώνη. Η επιλογή μας αυτή γίνεται χωρίς αμφισημίες και με δεδομένη τη διαφωνία μας με τις πολιτικές του διδύμου του γαλλογερμανικού άξονα. Μέσα όμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δώσουμε τη δύσκολη μάχη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της επαναθεμελίωσης της οικονομίας και της δημιουργίας μιας Ελλάδας που θα βρίσκεται σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με τις ισχυρές χώρες. Ο στόχος για παραμονή στο ευρώ αφορά την επιδίωξη για μια Ελλάδα υψηλής απόδοσης σε επίπεδο οικονομικό, λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και διασφάλισης δικαιωμάτων. Και όχι βεβαίως για μια Ελλάδα ερειπωμένη οικονομικά και κοινωνικά. Αυτός ο στόχος για τη χώρα συνδυάζεται με τον αγώνα για προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή ανεξαρτήτως της θέλησης της Ελλάδας το θεωρείτε πιθανό;
Δεν την πιθανολογώ. Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι καταστροφικό ενδεχόμενο, θα οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, η νέα δραχμή δεν θα γίνεται αποδεκτή σε πολλές διεθνείς αγορές, θα υπάρξει ανικανότητα καταβολής μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεταβολές στην Ε.Ε. προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, με αναπτυσσόμενες φυγόκεντρες τάσεις.

Δήλωση του Φώτη Κουβέλη, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής


Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της Ευρώπης.
Είναι αποκλειστικά επικεντρωμένες στη δημοσιονομική πειθαρχία. Απουσιάζει η οικονομική αλληλεγγύη.
Δεν υπάρχουν μέτρα για την ανάπτυξη και για την αποτροπή της ύφεσης που απειλεί τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης.
Δεν προσδιορίζεται ο δημοκρατικός έλεγχος των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου .
Η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματικό ταμείο διάσωσης με επαρκή χρηματοδότηση, χρειάζεται ευρωομόλογα, χρειάζεται τη μεταφορά μέρους του χρέους στην ΕΚΤ, καθώς και την έκδοση χρήματος.
Η Ευρώπη  που διεκδικούμε είναι μια Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά ενοποιημένη

addthis

scroll up the page