Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικής ανάπτυξης.

Σελίδες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  -  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το Πρόγραμμα μας

Το Πρόγραμμα μας
Κλικ εδώ ...

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

 
Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη
Η Ευρώπη, έτσι όπως εξελίσσεται, διαμορφώνεται ως Ευρώπη των δυο ταχυτήτων. Αυτό θα διαμορφώσει συνθήκες φυγόκεντρων τάσεων, αλλά και αποσυσπειρώσεις. Εντέλει η πορεία που δεν εξασφαλίζεται προς την ουσιαστική πολιτική ενοποίηση της Ευρώπη-με σταθερή αναφορά στα οικονομικά ζητήματα και στη γενικευμένη κρίση χρέους-θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη η οποία θα έχει ελάχιστη αν όχι μηδενική συμμετοχή στο διεθνή καταμερισμό της οικονομικής διαδικασίας, με το δεδομένο ότι είναι πολλές πλέον οι οικονομικά αναδυόμενες χώρες.
Για το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα διότι η δημοσιονομική πειθαρχία με τον οριζόντιο τρόπο που προωθείται δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες, όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά των κρατών μελών που ανήκουν στον ευρωπαϊκό νότο. Θα οδηγηθούμε σε ασφυκτικές καταστάσεις. Χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία από χώρα σε χώρα, με όλα εκείνα τα στοιχεία που προσδιορίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις καταστάσεις της κάθε οικονομίας.
Για τις δημοσκοπήσεις και το λεγόμενο «τόξο της αριστεράς»
Μας ενθαρρύνουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά δεν έχουμε εφησυχασμούς. Πορευόμαστε με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων της κοινωνίας, αλλά και της πολιτικής ρευστότητας που υπάρχει. Κατά συνέπεια με επίγνωση της πολιτικής και κοινωνικής ρευστότητας, με υπεύθυνη στάση απέναντι στη χώρα και την κοινωνία, αξιολογούμε τα πράγματι ενθαρρυντικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων.
Σε ότι αφορά στο λεγόμενο τόξο ή μέτωπο της αριστεράς, οι επιμέρους δυνάμεις της αριστεράς δεν αθροίζονται μόνο στη βάση του γεγονότος ότι έχουν αντιμνημονιακή στάση. Ο πολυκερματισμός της αριστεράς είναι ένα υπαρκτό ζήτημα. Υπάρχουν όμως τεράστιες διαφορές για καίρια ζητήματα της πολιτικής. Έχουμε για παράδειγμα αντίπαλες θέσεις μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς για το ζήτημα της Ευρώπης. Με βάση μόνο τα δημοσκοπικά αποτελέσματα δεν μπορεί να μιλά κανείς για αυτό το λεγόμενο κυβερνητικό τόξο της Αριστεράς.

Στη ΔΗΜΑΡ ο πρώην δήμαρχος Χαλκίδας Δημήτρης Αναγνωστάκης


O πρώην δήμαρχος Χαλκίδας, Δημήτρης Αναγνωστάκης, προσχώρησε στη Δημοκρατική Αριστερά. Ο Δ. Αναγνωστάκης είχε χθες το βράδυ στη Χαλκίδα συνάντηση με φίλους και συνεργάτες του, στους οποίους και γνωστοποίησε τη σχετική απόφασή του.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ Πρυτάνευσε η λογική στο θέμα του Carrefour στην Αργυρούπολη







 
Μετά από αλλεπάληλες συνεδριάσεις και παλινδρομήσεις του Δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστου Κορτζίδη, τελικά, πριν από λίγο, το δημοτικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη μείωση, κατά 25%, του μισθώματος του κτιρίου που στεγάζεται το Carrefour στην Αργυρούπολη και το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου. Θέλουμε να ελπίζουμε πως μ' αυτή την απόφαση παίρνει τέλος η αγωνία των 80 εργαζομένων, που βρίσκονταν μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, υπήρχε το ενδεχόμενο η επιχείρηση, εάν δεν γινόταν η μείωση του μισθώματος, να κλείσει το κατάστημα της Αργυρούπολης.


Για την ιστορία αναφέρουμε πως, λευκό ψήφισε ο Χάρης Πασβαντίδης, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θόδωρος Λιάππης, ο ανεξάρτητος Γιώργος Ιωαννίδης και οι Νάκης Εφραιμίδης, Θόδωρος Πεσιρίδης και Χρήστο Μιμηγιάννης.

Βέβαια, δεν έλειψαν και κάποιες φωνές ανησυχίας, όπως αυτή του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης κυρίου Τρίκα, ο οποίος, ανέφερε ότι ψηφίζει την μείωση αυτή, εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις του κατά πόσο αυτό θα βοηθήσει στο να μη χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι, αφού όπως είπε, η εντολή της γαλλικής κυβέρνησης είναι όλες οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να κατεβάσουν ρολά και να φύγουν. 


Τόσο ο Πρόεδρος του σωματείου πανελλαδικά των εργαζομένων στα Carrefour κύριος Θωμάς Χόρτης, όσο και άλλοι παράγοντες του σωματείου εξέφρασαν την απορία τους μ' αυτά που άκουσαν περί αποχωρήσεως της πολυεθνικής, λέγοντας πως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.


Πάντως, γεγονός είναι πως με αυτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ελληνικού - Αργυρούπολης ανοίγει ο δρόμος και για άλλους δήμους να δουν παρόμοιες περιπτώσεις με καλύτερο μάτι, κάτι που κατά τη γνώμη μας είναι και το σωστό, αφού η ύφεση που έχει μπει στον πέμπτο χρόνο δημιουργεί πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Έκθεση του ΟΟΣΑ για τη δημόσια διοίκηση και το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας


Άλλη μια έκθεση έρχεται να πιστοποιήσει τις δομικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης. Η Δημοκρατική Αριστερά σταθερά υποστηρίζει την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προκειμένου η δημόσια διοίκηση να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας θα στερήσει έμπειρα και επιτελικά στελέχη, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στην αποδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς ενόψει της Συνόδου Κορυφής και των ευρωπαϊκών εξελίξεων

 
 
Η εμμονή της κυρίας Μέρκελ να αξιοποιήσει τη δημοσιονομική κρίση των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να κατοχυρώσει την ηγεμονία της στην ευρωζώνη, οδηγεί την Ευρώπη σε κοινωνική αποδιάρθρωση και πολιτική διάλυση.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη συνοχή της Ε.Ε. επιβάλλεται οι ηγέτες της Ευρώπης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προωθήσουν ουσιαστικές λύσεις που θα περιλαμβάνουν την ουσιαστική ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην κατεύθυνση της άμεσης έκδοσης ευρωομολόγου, της εκτύπωσης ευρώ, καθώς και της συγκρότησης μηχανισμού κοινής αντιμετώπισης μέρους του χρέους των κρατών μελών.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Σαρκοζί

Η ενίσχυση του διακυβερνητικού μοντέλου και η αποδυνάμωση των κοινοτικών θεσμών ήταν η κυρίαρχη προσέγγιση της συνάντησης Μέρκελ- Σαρκοζί.
Η επιμονή στο «χρυσό κανόνα» δημοσιονομικής πειθαρχίας και των αυτόματων ποινών, καθώς και ο αποκλεισμός της έκδοσης ευρωομολόγου, αποτελούν επιλογές εντελώς αναντίστοιχες της αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της επερχόμενης ύφεσης.
H απειλή της S&P και για τις 6 χώρες με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης αποδεικνύει ότι οι αγορές έχουν αποθρασυνθεί.
Η κατάσταση αυτή θα δυσχεραίνει όσο δεν θα προωθείται ισχυρή συνολική ευρωπαϊκή λύση που θα περιλαμβάνει την ουσιαστική ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην κατεύθυνση της άμεσης έκδοσης ευρωομολόγου, της εκτύπωσης ευρώ, της συγκρότησης μηχανισμού κοινής αντιμετώπισης μέρους του χρέους των κρατών μελών.
Αν οι σημερινές κατευθύνσεις αποτελέσουν και την τελική απόφαση της προσεχούς Συνόδου Κορυφής τότε οι φυγόκεντρες και διαλυτικές τάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα οξυνθούν επικίνδυνα.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Κατοχύρωση προϋπηρεσίας για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα


Θέμα: «Κατοχύρωση προϋπηρεσίας για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα."

Ο Ν. 4024 (ΦΕΚ Α/226/27-10-2011) «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», στο άρθρο 6, παράγραφο 4, προβλέπει πως «οι υπάλληλοι που έχουν πριν το διορισμό ή την πρόσληψή τους αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στο δημόσιο τομέα των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία έχει διανυθεί με τα ίδια ή αντίστοιχα τυπικά προσόντα της κατηγορίας στην οποία ανήκουν κατά το χρόνο της ένταξης, μπορούν να την αναγνωρίσουν για τη βαθμολογική και μισθολογική τους ένταξη, μετά τη μονιμοποίησή τους ή τη συνέχιση της απασχόλησής τους, μέχρι επτά έτη κατ’ ανώτατο όριο, ύστερα από ουσιαστική κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου. […] Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μπορεί να προβλέπεται η αναγνώριση για βαθμολογική και μισθολογική ένταξη και της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα των κρατών-μελών της ΕΕ…».
Επειδή ο άνωθεν Νόμος δεν προβλέπει το πότε θα εκδοθεί το εν λόγω Π.Δ., με αποτέλεσμα να μένει μετέωρη η κατοχύρωση της προϋπηρεσίας για τη βαθμολογική και μισθολογική ένταξη των υπαλλήλων του δημοσίου,

Ερωτάσθε:

Πότε σκοπεύετε να προτείνετε την έκδοση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση σε Δημοτική Αρχή


 5 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Είναι γνωστό σε όλους ότι η οικονομική κρίση αγγίζει και θα αγγίξει ακόμη περισσότερο και χειρότερα όλους μας. Άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο έτσι ώστε πολλοί συμπολίτες μας κινδυνεύουν να περάσουν από την φτώχεια στην εξαθλίωση.

Εμπρός στην ορατή και πλέον πανθομολογούμενη μακροχρόνια ύφεση με την ταυτόχρονη χρεοκοπία του ισχύοντος μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης της χώρας, την οικονομική κατάρρευση και εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού από τις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες οικονομικές πολιτικές, έχουμε για όλους μας και για τις επόμενες γενιές, το καθήκον να αντιδράσουμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και οξυδέρκεια.

Στην προσπάθεια αυτή καλούμαστε όλοι μας και πρώτα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθούμε αρωγοί ώστε να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τους συμπολίτες μας που η κρίση δεν τους θίγει μόνο οικονομικά, αλλά τους ισοπεδώνει και τους εξοβελίζει κοινωνικά.

Είναι γνωστή η θέση μας πως η πρόσθετη φορολόγηση σε όλα τα ακίνητα και μάλιστα μέσω της ΔΕΗ ήταν εξαρχής ένα απαράδεκτο μέτρο. Οι παλινωδίες και οι αστοχίες του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με το θέμα της είσπραξης προκαλούν απόγνωση, ταλαιπωρία και σύγχυση στους πολίτες.

Πιστεύουμε ότι πέρα από τη συγκεκριμένη εντολή να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα, επιβάλλεται η κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση από το μέτρο, με ρυθμίσεις και κριτήρια εισοδηματικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με προοπτική την τελική αποσύνδεση της είσπραξης του όποιου τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ.

Καλούμε λοιπόν την Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο κ.Χρήστο Κορτζίδη ο οποίος πρωτοστατεί στην κατάργηση του ειδικού τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (το γνωστό χαράτσι), να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την  ελάφρυνση των ευπαθών ομάδων (ανέργων, αναπήρων, χαμηλοσυνταξιούχων κ.α.), όπως η κατάργηση από τα δημοτικά τέλη.


Για τη γραμματεία της οργάνωσης
                                                                    Φίλιππος Καρπούζας

addthis

scroll up the page